fbpx
0

Blog

HELIKOBAKTER PYLORI ALEBO AKO SI NEPOKAZIŤ VIANOCE

HELIKOBAKTER PYLORI ALEBO AKO SI NEPOKAZIŤ VIANOCE

Tento rok sú vianočné sviatky o niečo náročnejšie ako inokedy a musíme viac dbať na svoje zdravie, ktoré je veľmi krehké. Nakoľko je súčasťou sviatkov aj veľké množstvo koláčikov a rôznych dobrôt, obzvlášť si musíme dávať pozor na tráviaci systém. Mnohokrát zabúdame na mnohé zdravotné nástrahy, ktoré nás čakajú počas sviatkov. Tráviaci systém obsahuje tzv. druhý mozog (mikrobióm), ktorý zabezpečuje správne fungovanie nášho imunitného systému. Jeho správne fungovanie môže ovplyvňovať viacero faktorov. Jedným z nich je aj výskyt najznámejšej baktérie H. Pylori. Medzi ďalšie faktory môžeme tiež zaradiť prejedanie sa, či nadmerný príjem alkoholu.

Helikobakter pylori a zdroj problémov

Helikobakter pylori je jedna z najznámejších baktérií ľudského organizmu. Patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce infekčné baktérie, ktoré spôsobujú problémy. Z vedeckých poznatkov sa zistilo, že práve táto baktéria, ktorá sa najradšej usádza v našom tráviacom trakte, napáda sliznice, spôsobuje zápal a vedie k závažným tráviacim problémom. Neliečený zápal môže viesť k žalúdočným vredom, pričom neskôr môže vzniknúť až rakovina žalúdka. Avšak, u niektorých ľudí sa infekcia H. pylori  vôbec nemusí neprejaviť a dochádza k symbióze. 

H. pylori je spätý s človekom už veľmi dlhú dobu. Datuje sa, že jej výskyt u človeka je starý 58 000 rokov. Na základe tohto dlhoročného spojenectva sa predpokladá, že táto baktéria nie je len patogénom, ale má pre organizmus aj pozitívne účinky, napr. bráni vzniku refluxu, reguluje sekréciu hormónov leptín a grelín.

Prítomnosť Helikobaktera a najčastejšie príznaky

 Pokiaľ máte prítomného Helikobaktera, tak sa môžu u vás prejaviť tieto príznaky:

  • Bolesti a pálenie v oblasti žalúdka.
  • Netrávenie potravy.
  • Nepravidelná stolica až zápcha.
  • Nadmerné grganie, náduvanie a plynnatosť.
  • Nechuť do jedla a vracanie.
  • Problémy s prehĺtaním.
  • Bakteriálna infekcia môže mať prejav aj na pokožke – suchá pokožka, začervenanie a ekzém. 

Riziko nakazenia Helikobaktera

Riziko nakazenia sa je u každého rovnaké, ale viac sú ohrození ľudia so slabšou imunitou a ľudia vo vyššom veku. Najčastejšou cestou infekcie je nedostatočná hygiena, pretože H. pylori sa prenáša hlavne z človeka na človeka. Nakaziť sa môžeme aj cez nesprávne/zle umytý príbor v reštaurácii. Existujú dve hlavné formy šírenia:

  1. prenos “z úst do úst”

Môžeme sa nakaziť od infikovaného človeka alebo zvieraťa prostredníctvom slín, pretože H. pylori neprežíva len v žalúdku, ale dokáže sa usadiť aj v ústnej dutine. Medzi tento spôsob prenosu patrí bozkávanie, použitie neumytého príbora.

  1. Prenos “stolica – ústa”

Tento spôsob prenosu je ojedinelý, ale vyskytuje sa v oblastiach, kde nie sú dodržiavané základné hygienické návyky. Aj kvôli tomu sa aj infekcia H. pylori zaraďuje medzi ochorenia špinavých rúk.

Detekcia H.pylori aj počas pandémie

Na Slovensku je prevalencia H. pylori  35 %. Prítomnosť H. pylori je možné odhaliť aj na základe odberov krvi, ale najpresnejším vyšetrením je gastroskopia, ktorú vám vykoná váš gastroenterológ. Avšak existujú aj testy na domáce použitie, vďaka ktorým si viete aj v tejto pandemickej situácii zistiť, či máte H. pylori alebo nie. Výhodou domáceho prevenčného testu je, že nemusíte nikam cestovať.  

Výhody krvného testu na H. pylori – domáceho preventívneho testu

  • nemusíte manipulovať so stolicou
  • test je založený na detekcii protilátok proti H. pylori
  • výsledky do 15 minút
  • 100 % špecificita

Väčšie riziko na vznik ochorenia H. pylori počas Vianoc

Práve počas vianočného obdobia sme viac náchylní na vznik tohto ochorenia, pretože sme v strese a pod neustálym tlakom, ktorý nepriaznivo pôsobí nie len na náš celkový organizmus, ale aj na skladbu črevnej mikroflóry

Taktiež vianočné sviatky sú obdobím štedrosti, pôstu a rodiny. Hoci odnepamäti Vianoce patria medzi obdobie, kedy si doprajeme to, čo počas roka nemôžeme, neznamená to však, že sa stoly musia prehýbať pod ťarchou koláčov, jedla a nápojov. Rôzne sladené nápoje a alkohol prekysľujú žalúdok, a tým vytvárajú priaznivé podmienky na uchytenie H. pylori.

Ako zvládnuť sviatky bez stresu a kíl navyše

To v akom duchu sa budú niesť najkrajšie sviatky roka, je aj o našom mentálnom nastavení. Zvážme predtým ako pôjdeme piecť a variť, či to všetko zjeme a nebudeme to zbytočne vyhadzovať a plytvať tak jedlom. Dôležité je mať plán, čo nakúpiť, napiecť, navariť a ustrážiť si tak množstvo. Eliminujeme tak stres a zhon, ktorý je strojcom rôznych zdravotných ťažkostí. Treba všetko s mierou a rozvahou, preto odporúčame:

  • Jesť pravidelne
  • Jedlo si vychutnajte a jedzte pomaly
  • Neprepchávajte sa len preto, že vám niekto niečo ponúkol
  • Absolvujte prechádzku na čerstvom vzduchu alebo si zacvičte
  • Príjmajte menej kalórií
  • Vyskúšajte prerušovaný pôst 

Myslite na imunitný systém

Okrem toho, že pri prejedaní narastá váha, oslabuje sa aj imunitný systém, ktorý je v tomto období veľmi potrebný. Obranyschopnosť klesá, pretože organizmus musí vynaložiť veľa energie na spracovanie jedla, ktoré ste skonzumovali a nemôže potom tvoriť protilátky. Tým, že v jedlách môže mať množstvo nezdravých látok, tiež spomaľujeme trávenie, upchávame lymfatický systém a následkom sú opuchy nôh, bolesti žalúdka alebo žlčníkový záchvat.

Zároveň prejedanie môže byť spúšťačom vzniku potravinových intolerancií, keď v dôsledku veľkého množstva jedla, ktoré sa ťažko trávi môže vzniknúť zápal a následná perforácia čreva.

Tipy na Vianoce alebo ako zbytočne nevyhadzovať jedlo

Vianoce sú sviatkami pokoja a nie stresu, predsa chceme stráviť sviatky s najbližšími a nie nekonečným vyváraním. Hoci je jedlo príjemnou súčasťou sviatkov, nemali by z nás byť jeho otroci. Ak vám aj napriek tomu ostali zvyšky z vianočných koláčikov a nechcete ich vyhadzovať, tak skúste niektorý z našich tipov:

  • Suché pečivo vám vydrží veľmi dlho, ale uskladňujte ho v uzavretých nádobách
  • Pokiaľ máte polámané kúsky suchého pečiva alebo vianočných keksíkov, môžete si z nich na Silvestra pripraviť nepečené guľky, ktoré sú rýchle a chutné
  • Krémové koláče môžete zamraziť a neskôr si ich vychutnať aj počas roka
  • Ak vám ostali medovníčky pripravte si z nich medovníčkové crumble
  • Tip, ktorý pozná asi každá gazdinka, ak vám ostali vaječné bielka, pripravte si lahodné pusinky alebo kokosky
  • Z vianočky môžete pripraviť chutné francúzske toasty, ktoré prevoňajú vianočné ráno ešte viac
Podeľte sa s ostatnými a vyčarujte im krásne Vianoce

Tohtoročné Vianoce by mali byť aj o solidarite a pomoci iným. Pokiaľ máte veľa napečeného a viete, že to nepojete, podeľte sa o to s ostatnými. Môžete to zaniesť ľuďom, o ktorých viete, že si niečo také nemôžu dovoliť, môžete pár koláčikov darovať bezdomovcom alebo útulkom či azylovým domom.

Čo pomôže na tráviace ťažkosti?

Nastavenie pravidiel nás oddiali od pribúdajúcich kíl, od žalúdočných ťažkostí, ale tiež aj od opice. Pokiaľ sa stane, že to s jedlom preženiete, na tráviace ťažkosti vám môže pomôcť feniklový čaj, zázvorový čaj, ale tiež môžete využiť silu esenciálnych olejov v podobe zmesi ZenGest. Účinným pomocníkom sú tiež probiotiká, ktoré regulujú mikroorganizmy v tráviacom trakte. Môžete ich prijímať prostredníctvom mliečnych produktov alebo ako doplnok stravy.

Esenciálny olej v boji proti žalúdočným problémom

ZenGest je zmes olejov z feniklu, anízu, paliny dračej, zázvoru, mäty priepornej, rasci lúčnej a koriandra. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, povzbudzuje tráviaci systém a upokojuje ho pri rôznych potiažach. Môžete ho použiť na ochutenie vody alebo priamo aplikovať na oblasť žalúdka.

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu