Intolerancia na vajcia

Pokiaľ Vaše výsledky indikovali nesprávnu reakciu Vášho organizmu na vajcia, je potrebné, aby ste ich vyradili zo stravy alebo znížili príjem vaječných bielkovín.

Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a poskytujú dôležité esenciálne živiny (vitamíny a minerály) nášmu organizmu. Avšak, nemali by byť neoddeliteľnou súčasťou vašej stravy, tak ako je tomu u mnohých bežných potravín, ktoré konzumujete a poskytujú rovnocenné nutričné hodnoty.

Vaječné deriváty albumín, ovalbumín, ovovitelín, globulín, ovaglobulín a vitelín môžeme nájsť aj v mnohých iných výrobkov, kde sa používajú na prípravu vajcia:

  • zákusky, palacinky, dezerty
  • pudingy a polotovary
  • majonéza
  • čerstvé pekárenské výrobky (nemusia byť označené, preto si to overte v pekárni)
 

 

Intolerancia na vajcia

Alternatívy k vajciam

Viac možností

Vajcia sa zvyčajne používajú pri pečení na zaistenie lesku, spojenia surovín alebo pre nadýchanosť cesta.

Namiesto jedného vajca môžete použiť 

  • 1PL cíceru alebo sójovej múky a 1PL vody
  • ½ PL prášku do pečiva a 2PL vody
  • 2PL múky a ½ PL sadla (bravčový tuk)
  • 50g rozdrveného tofu (rozmiešať s tekutou zložkou receptu)
  • ½ veľkého banánu roztlačeného na kašu
  • 50ml bielej omáčky
  • celé vaječné náhrady, ktoré sú vyrobené zo sójových bielkovín a zemiakového škrobu