fbpx
0

Blog

Imunologická pamäť pri COVID-19: Protilátky a imunita

Imunologická pamäť pri COVID-19: Protilátky a imunita

Ochorenie COVID-19 je tu s nami už rok a prekonáva ho čoraz viac ľudí. Rovnako ako po prekonaní iného ochorenia, tak aj po prekonaní koronavírusu si vaše telo uchováva vytvorené protilátky. Takáto časť imunitného systému sa nazýva imunologická pamäť, ktorá si pamätá každé ochorenie, ktoré sme prekonali a vie si vytvoriť potom naň protilátky. Rovnako je to aj u COVID-19, kde sa podľa najnovších štúdií odhaduje doba účinnosti protilátok na 6 mesiacov.

Význam protilátok v ľudskom organizme

Stav protilátok v ľudskom organizme po tejto infekcii je dôležitý hlavne pre ľudí v prvej línii, ako sú zdravotníci, hasiči a dobrovoľníci pri testovaní. Aj keď prekonali už túto infekciu, možnosť, že by ju dostali znova v krátkom časovom horizonte je nepravdepodobná. Denne sa vykonávajú tisícky testov, ale ťažko sa odhaduje v koľkých prípadoch ide o reinfekciu a kedy o prvotnú infekciu. PCR testy, ktoré sú založené na Real-Time PCR nám to nevedia odhaliť, no vedci zistili, že pravdepodobnosť získania opätovnej infekcie pre ľudí s protilátkami je 0,13 (13 %) v priebehu prvých 100 dní.

Sú tu aj dôležité faktory, ktoré ovlyvňujú koncové výsledky, ako sú vek, pohlavie a čas nakazenia sa. Všetky tieto faktory sa vedia premietnuť do incidencie, čím pravdepodobnosť nákazy môže klesnúť až na 2 %. A práve tieto závery nám hovoria, že ide až skoro o 10 % zníženie rizika nákazy, pokiaľ ste sa už zotavili z ochorenia COVID-19 a váš organizmus si vytvoril protilátky.

Ako dlho môžu byť vytvorené protilátky?

Odhaduje sa, že ochrana protilátkami môže trvať rok až rok a pol, ale dodáva sa, že je to individuálne a líši sa od organizmu. Medzi zaujímavosť patrí, že nie všetky protilátkové odpovede po vakcíne sú rovnaké. Na základe dostupných dát je vidieť, že hladiny protilátok sú vyššie po podaní vakcíny od spoločnosti BioNTech/Pfizer alebo Moderna, ako keď prekonáte infekciu. Toto tvrdenie však nevyvracia fakt, že vakcína môže byť účinná aj u ľudí, ktorí už toto ochorenie prekonali.  

Imunitná odpoveď na koronavírus

S odstupom času sa však vynárajú nové a nové otázky, na ktoré treba hľadať odpovede. Je imunitná odpoveď založená pri COVID-19 len na protilátkach? Prečo niektorí ľudia zvládajú priebeh ochorenia lepšie a druhí horšie? Väčšina infikovaných pacientov má asymptomatický, prípadne mierny priebeh ochorenia, ale existuje časť pacientov, ktorá má závažný priebeh a vyžaduje si hospitalizáciu.

B – a T – lymfocyty

Imunitný systém je tvorený bunkami, tkanivami a orgánmi, ktoré medzi sebou komunikujú. Imunitná odpoveď na tento druh vírusu je komplexná a podieľa sa na nej špecifická aj nešpecifická imunita. Práve pri detekcii patogénu v organizme dochádza k spusteniu nešpecifickej imunity a aktivujú sa zápalové procesy. Okrem protilátok (nešpecifická imunita) zohrávajú dôležitú úlohu v imunitnom systéme T-lymfocyty (špecifická imunita), ktoré sú postupne aktivované po prvotnej obrane. Práve oni zodpovedajú za to, či sa nakazíme alebo nie pokiaľ prídeme do styku s vírusom.

V ľudskom organizme máme druhy lymfocytov: B – a T – lymfocyty.

B – lymfocyty sú typom bielych krviniek a zodpovedajú za vznik protilátok, ktoré sa nám vytvoria po prekonaní ochorenia. Okrem nich však organizmus zahŕňa aj vyššie spomínané T-lymfocyty, ktoré okrem napomáhania B- lymfocytom zabíjajú infikované bunky. Podstatný rozdiel je aj ten, že T-lymfocty majú pamäť a vedia reagovať na vírus aj po rokoch. B- lymfocyty majú pamäť väčšinou pol roka až rok.

Prečo teda T – lymfocyty ovplyvňujú priebeh COVID-19?

Vedci z inštitútu La Jolle, prišli na to, že pamäťové bunky T-lymfocyty, ktoré sme získali z predchádzajúcich koronavírusových ochorení (napr. nádcha), ovplyvňujú priebeh COVID-19 a teda môžu potencionálne znížiť vážnosť ochorenia. Slovenský imunológ Leksa povedal: „Ak má človek pamäťové T-bunky, ktoré reagujú proti novému koronavírusu, či už boli vyvolané novým, alebo starým a bežným koronavírusom, znamená to, že má proti nemu imunitu, ako keby bol zaočkovaný, a nemal by ochorieť. Takýto človek však môže vírus chytiť a určitý čas, kým si jeho imunita s vírusom poradí, môže byť jeho prenášačom.

Podľa dostupných zdrojov je možné tvrdiť, že bežný ľudský koronavírus prekoná ročne 7 až 17 % pacientov s nádchou. Vo väčšine prípadov nádchu spôsobujú rinovírusy alebo vírus chrípky, ktoré sú najrozšírenejšie, preto sa u nádchy spôsobenej koronavírusom hovorí vo veľmi malom percente. Na základe týchto poznatkov je logické, že pri antiinfekčnej a inej podpornej liečbe by pre niektorých pacientov by mohla pomôcť v boji proti infekcii aj imunosupresívna liečba. Práve táto liečba by mohla zabrániť výraznému poškodeniu orgánov.

Prečo je u detí mierny priebeh tohto ochorenia?

Vo väčšine prípadov sa u detí jedná iba o mierny priebeh ochorenia COVID-19 v porovnaní s dospelými pacientmi. Je to spôsobené najmä:

  • iným zložením a funkčnou responzitivitou imunitného systému
  • nízkym výskytom rizikovej farmakoterapie
  • krížovou reaktivitou na základe iných koronavírusových infekcií

COVID19 a priebeh ochorenia u detí

  • iným charakterom zápalovej odpovede
  • kompetíciou s inými vírusmi v epiteli dýchacích ciest
  • heterogénnym vplyvom vakcín v rámci očkovania

Ako sa brániť alebo podporiť imunitný systém?

Ukazuje sa, že existuje mnoho látok, ktoré sú účinné ako prevencia a podpora pri tomto ochorení.

Zinok

Zinok sa podieľa sa na syntéze proteínov a nukleových kyselín a na správnom bunkovom delení. Je dôležitý pre imunitný systém, vývoj organizmus a tiež sa zúčastňuje na tvorbe inzulínu. Pokiaľ ste stratili čuch alebo chuť, tak môžete siahnuť aj po zinku, pretože podporuje ich správne fungovanie a chráni bunky receptorov pred oxidačným vplyvom.

Vitamín C

Najznámejší vitamín, jedná sa o veľmi silný antioxidant, ktorý ovplyvňuje veľké množstvo biochemických reakcií v tele. Podieľa sa na tvorbe kolagénu, vstrebávaní železa, bráni vzniku stresových hormónov. Je účinný pri boji s infekčnými ochoreniami, pretože ovplyvňuje bunkovú imunitu.

Vitamín D

Vitamín rozpustný v tukoch a zároveň je unikátny tým, že si ho náš organizmus vie nasyntetizovať sám, stačia mu na to len UV-B lúče. Všeobecne známou vlastnosťou tohto vitamínu je, že sa podieľa na zdraví kostí, pretože sa v pečeni a v obličkách premieňa na hormón kalcitriol, ktorý zabezpečuje vstrebávanie vápnika, horčíka a fosfátov cez bunky tenkého čreva. Ďalším plusom v tejto dobe je jeho účinok na imunitný systém – chráni pred akútnymi ochoreniami dýchacích ciest, a to z toho dôvodu, že tento vitamín môžeme nájsť aj v sliznici dýchacích ciest, kde sa podieľa na produkcii látok, ktoré bojujú proti baktériám a vírusom.

Beta – glukány

Prírodné polysacharidy, ktoré podporujú imunitné reakcie, čím chránia organizmus pred bakteriálnymi, vírusovými a parazitárnymi ochoreniami. Z výskumov vyplýva, že prítomnosť betaglukánov stimuluje biele krvinky, ktoré sú následne aktívnejšie v boji proti patogénom. Priaznivo tiež pôsobí na rast probiotických kmeňov v tráviacom trakte a majú aj antioxidačný účinok.

Testy na protilátky COVID-19

Prítomnosť protilátok proti COVID-19 je možné si aj zistiť pomocou testu na protilátky, ktorý zisťuje prítomnosť protilátok IgG a IgM. Funguje na princípe, kedy vzorka reaguje s konjugátom zlata, ktorý je spojený so SARS-CoV-2, a potom s antiľudským IgM a/alebo antiľudským IgG.

Pokiaľ je test pozitívny, je možné tvrdiť, že pacient sa nachádza v aktívnej fáze ochorenia alebo už môže byť vo fáze zotavovania sa z infekcie. Vykazuje 100 % citlivosť a špecificitu, vďaka čomu sa radí medzi jednotku na trhu spomedzi 62 vybraných testov na COVID-19. Test je možné vykonávať kdekoľvek, preto je vhodný aj pre firmy, letiská, ale aj kritickú infraštruktúru.

rýchlotest na protilátky

Často sa v zahraničí spomína význam tohto testovania aj pred podaním vakcíny, pretože pacient s prítomnými protilátkami po prekonaní COVID-19 nepotrebuje vakcínu tak súrne ako pacient, ktorý ochorenie neprekonal a jeho organizmus nie je dostatočne odolný. Vďaka používaniu týchto testov v praxi by sme vedeli zhodnotiť a rýchlejšie dosiahnuť kolektívnu imunitu a lepšie rozvrhnúť očkovanie, ako aj preočkovávanie pacientov.

Význam týchto testov spočíva aj v povedomí o prítomnosti protilátok po prekonaní ochorenia a následnej rekonvalescencii.

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu