fbpx
0

Blog

IgE potravinová alergia

IgE potravinová alergia

Okamžitá IgE hypersenzitívna imunitná odpoveď typu I je všeobecnejšie známa ako alergia na potraviny. Táto reakcia sa zvyčajne vyskytuje veľmi rýchlo (v priebehu niekoľkých minút až hodín) po zjedení problémovej potraviny, pričom príznaky sa pohybujú od mierneho až po závažné.

Mechanizmus, ktorý prebieha pri alergickej reakcii IgE, je iniciovaný týmito špecifickými protilátkami prostredníctvom aktivácie žírnych buniek, ktoré lemujú povrch tela. Po aktivácii iniciujú alergickú kaskádu stimulujúcu zápalové reakcie vylučovaním chemických mediátorov, ako je histamín a cytokíny.

Mnohí si uvedomujú potravinové alergie, ktoré spôsobujú anafylaxiu (najčastejším príkladom sú arašidy). Môžu sa však vyskytnúť aj svrbivé pery, jazyk, hrdlo, upchatý nos, bolesti hlavy, bolesť žalúdka, hnačka, plyn, nadúvanie, kožné reakcie a náhla únava.

 

Potravinová alergia

Väčšina ľudí často pozná svoje „spúšťacie potraviny“, pretože keď dôjde k reakcii, je to veľmi rýchle a stane sa to krátko po požití potraviny. Niekedy to však nie je vždy zrejmé, najmä u ľudí, ktorí majú viac alergií. V týchto prípadoch môže byť testovanie veľmi užitočné a je vykonávané meraním špecifických IgE protilátok podozrivých potravín a potravinových panelov v krvi.

IgE alergiu v súčasnosti netestujeme a nebude identifikovaná našimi testami na intoleranciu potravín sprostredkovanú IgG. Ak má jednotlivec podozrenie, že môže mať alergiu na IgE, mal by sa poradiť so svojím praktickým lekárom o možnosti testovania. 

Potravinová alergia

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu