fbpx
0

Blog

Ako si správne zvoliť náhradu za reaktívne potraviny?

Ako si správne zvoliť náhradu za reaktívne potraviny?

Potravinové intolerancie sa stali veľmi diskutovanou témou v spoločnosti. Práve pri nich sú ľudia nútení siahnuť po alternatívach čo sa týka potravín. Reaktívne potraviny sú pojem pre potraviny, ktoré nám spôsobujú potravinové intolerancie a tráviace problémy. Neviete čo sú potravinové intolerancie? Nevadí, viac sa o nich môžete dočítať v našom predchádzajúcom článku

 Medzi najčastejšie typy potravín, ktoré sa v strave nahrádzajú patria:

  • mliečne výrobky
  • pšenica
  • kvasnice
  • vajcia

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky sa tešia obľube po celom svete, ale s prevládajúcim západným typom stravovania sa do povedomia dostala intolerancia na laktózu. Laktóza je mliečny cukor, ktorý je v tráviacom trakte štiepený enzýmom laktáza. Práve v dôsledku nedostatku tohto enzýmu dochádza k tráviacim problémom ako je nadúvanie, plynatosť či hnačka. Medzi obľúbené náhrady mliečnych výrobkov patria orechové mlieka a jogurty, ale za zmienku stojí aj kokosové mlieko, kokosový kefír či jogurty (Wild and Coco). Vďaka kvasným produktom, ako je napr. kefír, podporujeme rozvoj mikrobiómu v hrubom čreve a predchádzame tak zápche, nesprávnej kvalite stolice a podobne.

 

Pšenica (lepok)

Hoci je pšenica dôležitým zdrojom živín, veľká časť populácie má problémy s jej strávením. Netreba však vešať hlavu, v dnešnej dobe je na trhu široký výber potravín, ktoré nám poskytujú rovnocenné vitamíny a minerály. Medzi obľúbené alternatívy patrí ražný chlieb, ovsená, pohánková alebo kokosová múka. Čo sa týka cestovín, zdravšou variantou sú určite celozrnné cestoviny, ale z pohľadu intolerancie lepku je rozumnejšie siahnuť po ryžových, pohánkových alebo kukuričných. Pri výbere bezlepkových produktov je dôležité si prečítať zloženie výrobku, pretože mnohé „gluten free“ produkty obsahujú stopové množstvá, ktoré môžu byť pre váš tráviaci trakt tiež záťažou.

 

Kvasnice

Intolerancia na kvasnice sa nevzťahuje len na pekárenské droždie, ale aj na pivovarnícke. Z toho vyplýva, že pokiaľ trpíte týmto typom intolerancie, je potrebné sa vyhýbať nie len výrobkom z kysnutého cesta, ale aj rôznym druhom alkoholu kde sa v procese výroby využívajú kvasinky. Ako alternatívu môžete využívať sódu bikarbónu pri pečení, ryvitu, sezamový olej. Čo sa týka alkoholu je lepšie siahnuť po šampanskom, gine alebo tequile, pretože tieto druhy sú vyrobené bez kvasníc.

 

Vaše trávenie však môžete podporiť nie len správne nastavenou stravou, ale aj výživovými doplnkami ako sú tráviace enzýmy TerraZyme a probiotiká PB Assist+. Rovnako je dôležité zaradiť do stravy dostatok vlákniny alebo prebiotických potravín. Zo začiatku to je náročné, ale časom sa to stane súčasťou vášho životného štýlu.

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu