fbpx
0

Blog

Histamínová intolerancia (HIT): Ako si pomôcť

Histamínová intolerancia (HIT): Ako si pomôcť

Histamínová intolerancia (HIT) je novodobý fenomén, ktorý trápi čoraz viac ľudí. Častokrát pacienti sami nevedia ako s takýmto ochorením bojovať a ako si pomôcť. Na liečbu a zistenie spúšťačov histamínovej intolerancie sa neupriamuje toľko pozornosti akoby sa žiadalo. HIT je typ ochorenia, ktoré človek môže získať vďaka nesprávnemu životnému štýlu alebo vekom. Vo väčšine prípadov sa však jedná o ten prvý spôsob – získanie nesprávnym životným štýlom.

Čo je vlastne histamín?

Histamín je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v organizme a podieľa sa na obranyschopnosti a regulačných mechanizmoch organizmu. Rovnako riadi vylučovanie hlienov, delenie a množenie buniek. Vyplavuje sa pri úrazoch, operáciách či zápale. Vylučovanie môže nastať v dôsledku alergickej reakcie, alebo pri reakcii na potravinu – je to reakcia na chemické látky v potravinách.

Histamín ide ruka v ruke s potravinovou intoleranciou alebo alergiou

Histamín je vinníkom mnohých zdravotných problémov a v mnohých prípadoch ide ruka v ruke práve s potravinovými intoleranciami alebo alergiami. Popri histamínovej intolerancii dochádza k vylúčeniu potravín, ktoré obsahujú vysoké dávky histamínu, čo je látka, ktorá sa bežne vyskytuje v ľudskom organizme a jeho prítomnosť sa zvyšuje v dôsledku alergickej reakcie, zvýšeným príjmom z potravy (fermentované potraviny a potraviny, ktoré podporujú vyplavovanie histamínu z mastocytov v čreve) a vplyvom látok, ktoré blokujú jeho enzymatické odbúravanie.

 

Problém v organizme nastáva v prípade, keď diamínoxidáza (enzým v črevách) ho nedokáže odbúrať a hladina histamínu sa zvyšuje. Každý stav a pacient si preto vyžaduje individuálny prístup, veľa trpezlivosti, hľadanie a prepájanie príčin vzniku tohto ochorenia.

Príznaky histamínovej intolerancie

Medzi typické príznaky HIT patria:

  • Migréna – nedostatočná funkčnosť črevného mikrobiómu, ktorá vedie k nesprávnej tvorbe neurotransmiterov
  • Únava – nedostatok energie, pretože energia v bunkách sa sústreďuje na boj s histamínom
  • Žalúdočné problémy – nauzea, zvracanie, hnačka, kŕče
  • Žihľavka a kožné problémy
  • Svrbenie, pálenie v ústach
  • Pokles krvného tlaku

Diagnostika HIT

Diagnostika HIT je pomerne náročná. Celková diagnóza je založená na anamnéze pacienta a odsledovaní, ako pacient reaguje na jednotlivé potraviny, na základe eliminačnej diéty. Pri HIT je veľmi dôležitá úprava stravy a vylúčenie potravín, ktoré človeku škodia.

Aby sme odhalili, ktoré potraviny vám škodia a ktoré nie, je vhodné si spraviť test potravinovej intolerancie. Práve takýto spôsob jednoduchej diagnostiky vám môže uľahčiť tvorbu každodenného jedálnička, vhodné je tiež vyhľadať pomoc odborníkov na stravovanie.

Potraviny s vyššou hladinou histamínu

Medzi potraviny, ktoré obsahujú najvyššie hladiny histamínu patria baklažán, avokádo, paradajky, jahody, vlašské orechy, kešu, fermentované produkty (salámy, šunka, párky, kefír, kimchi,...), kakaové bôby, kakao, káva, čierny čaj, sójové bôby, hrášok atď.

Hladina histamínu v potravinách rastie pri dlhodobom skladovaní, častom tepelnom opracovaní (každý deň sa odporúča mať navarenú čerstvú stravu). Výsledky z testov potravinovej intolerancie často odhalia príčiny dlhotrvajúcich problémov, na ktoré ste predtým nedostali odpoveď z bežných vyšetrení.

Ako uvádzajú odborníci z Cambridge Nutritional Sciences (CNS), “ak je HIT pod kontrolou z dôvodu nízkej histamínovej diéty, zmeny v mikrobióme (vrátane riešenia SIBO) alebo zvýšenia kofaktorov diamín oxidázy (DAO), ako je napr. vitamín C a B6, ktoré zlepšujú aktivitu DAO, potom môžeme očakávať zníženie zápalu spojeného s intoleranciou histamínu.” 

S HIT teda okrem potravinových alergií a intolerancií môžu tiež súvisieť aj iné ochorenia, ako sú únavový syndróm, Crohnova choroba, atopický ekzém, syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída, depresie, úzkosti a reumatoidná artritída.

Podporné prípravky a vitalita čriev pri histamínovej intolerancii

Pri podpore organizmu, ktorý trpí histamínovou intoleranciou je dôležité dbať aj na komplexné zameranie podporných prípravkov či vitalitu čriev. Vitalitu čriev je možné podporiť prostredníctvom kolagénu, tráviacich enzýmov a probiotík.

Medzi tráviace enzýmy, ktoré sú potrebné pre správne zachovanie a obnovu funkcionality čriev sú proteáza, lipáza, papaín, laktáza, alfa galaktozidáza a betaín HCl. Všetky tieto enzýmy sú zastúpené v enzýmovom komplexe TerraZyme, ktorý podporuje správnu tvorbu tráviacich enzýmov, napomáha lepšie stráviť jedlo a uľavuje od tráviacich problémov.

HIT a Nadmerný príjem omega-6 mastných kyselín

Z ďalších doplnkových prípravkov sú vhodné quercetín a MSM (metylsulfonylmetán). Histamínová intolerancia, ako sme spomínali je často prepojená so zápalovými procesmi na slizniciach čriev, ktoré v organizme častokrát vznikajú v dôsledku nadmerného príjmu prozápalových omega-6 mastných kyselín.

Ich nesprávny pomer s omega-3 mastnými kyselinami (protizápalové) je v dôsledku nesprávneho životného štýlu a nesprávnej výživy organizmu. Z toho vyplýva, že naozaj strava zohráva veľmi významnú úlohu pri rozvoji histamínovej intolerancie, ale aj potravinových intoleranciách či alergiách.

Esenciálne oleje pomáhajúce znížiť výskyt príznakov HIT

 Ako vhodnou podporou môžu byť esenciálne oleje, ktoré pomáhajú znižovať výskyt príznakov spojenými s HIT. Medzi najodporúčanejšie patria: levanduľa, citrón, fenikel, zmes ZenGest, Balance a prípravok TriEase.

TriEase je zmes citrónu, levandule a peppermintu, vhodná pri sezónnych nepohodách a potláča ich prejavy. Esenciálne oleje, ktoré sa využívajú na úľavu od príznakov môžete aplikovať lokálne alebo aromaticky.

Pokiaľ rozmýšľate nad možnosťou spraviť si test na potravinové intolerancie, môžete si vybrať z našej bohatej ponuky testov. Uľahčite si tak prípravu jedálnička a nájdite koreň vašich zdravotných problémov.

 

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu