fbpx
0

Blog

Potravinové intolerancie počas leta: Ako podporiť mikrobióm?

Potravinové intolerancie počas leta: Ako podporiť mikrobióm?

Leto je obdobím, kedy ľudia radi grilujú, piknikujú alebo si vychutnávajú dobré jedlo na terasách. Ak trpíte potravinovou intoleranciou alebo alergiou, je obzvlášť potrebné si dávať pozor na to, čo konzumujete. Jedlá, ktoré konzumujete vonku môžu byť pre váš organizmus nebezpečné alebo väčšia záťaž ako si viete pripustiť. Nie vždy viete, čo sa pridáva do daných jedál a práve skryté prísady ako orechy, mliečne výrobky, pšenica, vajíčka alebo mäkkýše, môžu byť počas leta spúšťačom vašich tráviacich problémov.

Potravinové a histamínové intolerancie sú počas leta často faktorom, ktorý nám znepríjemňuje plnohodnotné a komfortné prežitie leta. Pri intoleranciách sa podieľa na problémoch ako je žihľavka, svrbenie v krku či opuch aj histamín.

Histamín je imunitný obranný mechanizmus, ktorý sa spúšťa, keď je potrebné odstrániť z organizmu nežiaduce látky, v našom prípade sa jedná o látky, ktoré prichádzajú do krvného riečiska z potravy. Keď sú hladiny histamínu chronicky vysoké, vaše telo reaguje na ďalšie a ďalšie podnety, pričom aj zdravé jedlo môže byť následne pre vás škodlivé a nebezpečné.

Pozor na výber jedál konzumovaných vonku najmä pre ľudí s potravinovou intoleranciou

Väčšina potravín obsahuje prirodzenú dávku histamínu, ako rajčiny, avokádo, slanina, káva, čokoláda, víno a pod. Buďte však pripravení a obozretní počas leta pri výbere jedla. Ľuďom sa odporúča, aby nekonzumovali jedlá, pri ktorých nevedia čo obsahujú a ako boli pripravené a radšej si pripravovali vlastné jedlá. Dávajte si však pozor hlavne pri týchto jedlách:

Šalát

Cestovinové a vajíčkové šaláty sa robia z prísad, ktoré obsahujú vajíčka alebo stopy vajíčok - tie bývajú často silným alergénom alebo spôsobujú potravinovú intoleranciu. V miešaných šalátoch sa často vyskytujú aj potraviny ako sú orechy, syry, sójové produkty alebo falošné slaniny, ktoré sa vyrábajú z pšenice.

Pečivo

K šalátom a rôznym pochutinám sa zvykne podávať pečivo, ktoré obsahuje pšenicu, kvasnice, vajíčka a lepok. Práve tieto zložky patria medzi najčastejšie potraviny spôsobujúce potravinové intolerancie.

Sladkosti

Dezerty a sladkosti sú veľmi obľúbené, treba si dávať pozor na prítomnosť orechov, pšenice, čokolády a mliečnych produktov.

Omáčky 

Rôzne marinády, zálievky a dresingy sú založené na rybích olejoch, príchutiach mäkkýšov, arašidovom masle, sójovej omáčke či dokonca mlieku.

Grilované produkty

Grilované mäso, párky a špekačky môžu byť veľmi nebezpečné pre ľudí trpiacich potravinovými intoleranciami. A práve v špekačkách na nás číha viac nástrah ako by sme mysleli. Často sa v nich nachádza skrytá múka, mnohé konzervanty, umelé náhrady mäsa alebo aj voľné radikály, ktoré vyvolávajú nielen tráviace ťažkosti, ale aj stresové situácie na úrovni buniek.

Zmrzlina

Rovnakým nebezpečím sú aj rôzne zmrzliny, ktoré nás počas leta lákajú, ich bezpečnou alternatívou sú sorbety alebo doma vyrobené zmrzliny z produktov, ktoré môžete konzumovať.

Ako znížiť prejavy potravinovej intolerancie?

Eliminačná diéta

Za prvé je veľmi dôležité dodržiavať eliminačnú diétu, kedy sa organizmus nedostáva do kontaktu s potravinami, ktoré mu škodia. Eliminačnú diétu si viete nastaviť aj pomocou našich testov potravinovej intolerancie Food Detective a Food Print. Veľkou výhodou týchto testov je, že vďaka pár kvapkám krvi sa viete otestovať na mnoho potravín a prísť tak na koreň vašich problémov.

Podpora zdravia čriev

Druhou veľmi prospešnou formou je podporovať zdravie čriev prostredníctvom kolagénu, probiotík a správneho stravovania. Prečo je tomu tak? Vieme, že pri potravinovej intolerancii dochádza k perforácii črevnej steny, v dôsledku čoho sa látky z potravy a histamín dostávajú do krvného riečiska a imunitný systém s nimi následne bojuje protilátkami IgG. Na elimináciu potravinových intolerancií je preto dôležité udržiavať steny čriev v poriadku a podporovať ich obnovu. Za perforáciu čriev je zodpovedná tiež dysbióza črevnej mikroflóry. Pod pojmom dysbióza sa rozumie nesprávne zastúpenie škodlivých a priaznivých mikroorganizmov.

Črevný mikrobióm – základ nášho zdravia

O črevnom mikrobióme sa hovorí aj ako o druhom mozgu, o základe imunitného systému a ako o celkovom základe nášho zdravia. Mikrobióm netvoria len baktérie, ale aj kvasinky, vírusy či baktériofágy. Rovnako sa mikrobióm neskladá iba z prospešných mikroorganizmov, ale sú v ňom zastúpené aj tie škodlivé. V ľudskom črevnom mikrobióme sa nachádza okolo 1 000 rôznych baktérií a každá má svoju jedinečnú úlohu v organizme. Dokopy celý mikrobióm váži približne 1,5 – 2 kg.

Akonáhle je narušená tvorba hlienu a nie je spätná reakcia, vzniká priepustnosť čreva, čo vedie k potravinovým intoleranciám, zápalom a podobným zdravotným problémom.

V tenkom čreve sa množstvo mikroorganizmov pohybuje v rozmedzí 105 – 109, v závislosti od časti, kde sa nachádzajú. V hrubom čreve sa to pohybuje až v desiatkach biliónoch na 1 gram črevného obsahu. Celé toto rozmanité spoločenstvo vieme ovplyvňovať naším životným štýlom, liekmi, ktoré užívame a stravou. Bez správnej črevnej mikrobioty by bola väčšina jedla, ktorú konzumujeme nestráviteľná. Stravu, ktorá je pre nás esenciálna, tvoria hlavne komplexné sacharidy v obilninách, strukoviny, zelenina, ovocie a pod., ktoré sa premieňajú na mastné kyseliny s krátkym reťazcom a slúžia ako zdroj energie pre črevné bunky. Pomáhajú zabraňovať obezite, cukrovke, inzulínovej rezistencii, podporujú nepriepustnosť čriev, zmierňujú zápal, vysielajú signálne molekuly pre imunitný systém a jeho vývoj.

Pre správne fungovanie mikroorganizmov a zabránenie vzniku potravinových intolerancií, či iných ochorení je veľmi dôležité zachovať silnú vrstvu slizničného hlienu, ktorý drží mikroorganizmy tam, kde majú byť – vo vnútri čreva. V tenkom čreve je táto vrstva tenká, veľa mikroorganizmov tam preto nežije. V hrubom čreve sa skladá z dvoch vrstiev – pevná časť prilieha na bunky črevného epitelu a vytvára sa bariéra proti mikroorganizmom a na druhej vrstve žijú mikroorganizmy.

Predpokladá sa, že je prospešná ako prevencia pred črevnými ochoreniami, pretože ako sa hlienom niektoré mikroorganizmy aj živia, tak sa spúšťa spätná reakcia, kedy sa vytvára hlien a črevo sa udržuje zdravé. Akonáhle je narušená tvorba hlienu a nie je spätná reakcia, vzniká priepustnosť čreva, čo vedie k potravinovým intoleranciám, zápalom a podobným zdravotným problémom.

Ako podporiť mikrobióm počas leta

Vhodnou podporou pre zdravý mikrobióm aj počas leta je strava bohatá na ovocie, zeleninu, vlákninu a kvasené produkty (kimchi, kombucha). Rovnako tiež môžete siahnuť po probiotických prípravkoch ako sú Symprove alebo PbAssist+ - oba tieto prípravky sú vysoko cielené práve na črevný mikrobióm, napomáhajú k správnemu osídleniu a vyrovnávajú rovnováhu medzi škodlivými a priaznivými mikroorganizmami.

Užívaním probiotických produktov a úpravou stravy viete eliminovať nadúvanie, plynatosť a iné nie len tráviace problémy. Pri tráviacich problémoch, ktoré súvisia s potravinovými intoleranciami môžete siahnuť aj po zmesi esenciálnych olejov ZenGest, ktorá napomáha pri nadúvaní, plynatosti či kŕčoch a zároveň podporuje správny proces trávenia.

 

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu