fbpx
0

Blog

Prevencia rakoviny prsníka: Ako znížiť riziko vzniku rakoviny?

Prevencia rakoviny prsníka: Ako znížiť riziko vzniku rakoviny?

Prsia sú súčasťou ženskej identity, ktorá nás sprevádza už od puberty. Zdravé prsia však nie sú samozrejmosťou a prevencia by mala byť prioritou každej ženy. Z prieskumov vychádza, že sa ženy viac boja rakoviny prsníka ako iného ochorenia. Medzi najviac rozšírený typ rakoviny u žien radí WHO rakovinu prsníka.

Rakovina prsníka

Rakovina prsníka je zhubné nádorové ochorenie, ktoré nepostihuje len ženy, ale môže sa vyskytnúť aj u mužov. Podľa doterajších výskumov sa udáva, že skoro každá dvadsiata žena na Slovensku trpí týmto onkologickým ochorením. Z posledných zverejnených údajov vyplýva, že týmto ochorením vo svete trpí až jeden milión žien.

Napriek tomu, že je rakovina doteraz nevyliečiteľné ochorenie a ťažko sa dokazuje, čo ju spôsobuje, prevencia je u rakoviny prsníka najlepšou voľbou. Podľa lekárov majú ženy nad ochorením väčšiu kontrolu, než si myslia. Hoci nájdete mnoho zdrojov, ktoré uvádzajú ako správne prehmatávať prsia, nie vždy viete zachytiť aj tú najmenšiu hrčku. Medzi pokožkou a prstami je práve priestor, v ktorom vzniká trenie, čím sa znižuje citlivosť. 

Nezabudnite aj na prevenciu rakoviny krčka maternice. Vyšetrenie sa realizuje u gynekológa pomocou cytologického vyšetrenia. Je bezbolestné a výsledok budete mať do pár dní. Prevencia je jediná cesta k rýchlej pomoci na včasné podchytenie rakoviny.

Vplyv životosprávy na zdravie prsníkov

Niektoré zdroje udávajú, že za rakovinu prsníka môže nesprávna životospráva, práca, obezita, fajčenie, stres, málo pohybu a tiež určité percento dedičnosti. Medzi dôkladnú prevenciu patrí kontrola nad tým, čo jeme, pijeme, či sa vyhýbame PBA, parabénom, silikónom a rôznym karcinogénom, ktoré fungujú ako spínače a vypínače genetických mutácií v našom organizme a následne spôsobujú rakovinu.

Rakovina prsníka a sledovanie rodinnej anamnézy 

Dôležitým faktorom je aj sledovanie rodinnej anamnézy nielen zo strany matky, ale aj z otcovej strany. Pri sledovaní anamnézy častokrát dochádza k mylným tvrdeniam, že ste to ochorenie zdedili, dedičné prípady rakoviny prsníka sú len 1 - 5 % na celom svete. Teda, ak sa vo vašej rodine aj vyskytlo toto ochorenie, neznamená to automaticky, že ho zdedíte. Pri vzniku rakoviny dochádza k mutácii génov, ktoré sú ovplyvnené prostredím a vaším psychickým stavom. Existujú však možnosti, ako skresať riziko vzniku rakoviny a slúžia ako prevencia.

Prevencia a možnosť zníženia rizika vzniku rakoviny 

Hustota prsníkov

Tento spôsob prevencie patrí medzi najnovšie a pozostáva zo zistenia hustoty prsníkov. Pokiaľ máte viac tkaniva než tuku, rakovina sa na mamografii deteguje ťažšie, pretože nádor aj tkanivo sa javí ako biele. Ak sa nachádza v prsiach aj tuk, ten sa zobrazí tmavo. U hustých pŕs je riziko vzniku rakovinu 6-násobne vyššie.

Ako zistiť hustotu prsníkov? Stačí sa na to spýtať rádiológa, ktorý vám robí mamografiu. Digitálny mamogram má oveľa lepšie rozlíšenie ako tradičný, a teda je aj presnejší na zistenie abnormalít v hustom prsnom tkanive. 

Pohyb

Pohyb patrí k zdravému životnému štýlu úplne automaticky. Pravidelná fyzická aktivita môže pomáhať udržiavať organizmus v správnej kondícii. Medzi priaznivú fyzickú aktivitu sa radí: chôdza, domáce práce, bicyklovanie, plávanie, jóga alebo aj záhradkárstvo. Cvičenie mení metabolizmus estragónu, čím sa zlepšuje pomer priaznivého estrogénu k tomu, ktorý sa tvorí v tukovom tkanive pôsobiac nepriaznivo na rast buniek a samotný vznik rakoviny. Podľa výskumov stačí za týždeň odcvičiť 150 minút, t.j. 30 minút cvičenia 5 dní v týždni. U obéznych žien je teda riziko vzniku rakoviny prsníka o 25 % vyššie.

Rodinná anamnéza

Približne 5 - 10 % rakoviny prsníka, ktorá sa vyskytuje vo svete je z dedičnosti, t.j. prechádza z jednej generácie na druhú. Tento prenos je spôsobený rôznymi mutáciami v génoch. Pri rodinnej anamnéze je potrebné zohľadniť aj otcovu stranu a nie len matkinu. Muži sú nositeľmi rôznych génov, ktoré nie sú rizikom len pre vznik rakoviny prsníka, ale aj vaječníkov a pankreasu. Nakoľko je genetika veľmi komplikovaná oblasť, odporúčame vám vyhľadať odborné rady u genetikov, ktorý vám prostredníctvom genetických testov povedia o tom viac.

Skríningové testovanie

Medzi najdôležitejší typ prevencie patrí určite skríning. Medzi základné skríningové vyšetrenie patrí mamografia a prehmatávanie prsníkov. Oba typy by sa mali vykonávať pravidelne, pretože ich účinnosť v prevencii má svoje opodstatnenie a zohráva dôležitú úlohu. Aj vďaka skríningu je možné odhaliť včas rakovinu prsníka.

Skríning prsníkov však nemusí byť nepríjemný. Dvojvrstvová podložka Aware zvyšuje šance na detekciu čo i len najmenšej hrčky. Medzi vrstvami podložky sa nachádza tekutina, ktorá znižuje trenie medzi prsníkom a prstami.

Obmedzenie hormonálnej terapie

Dlhodobé užívanie hormonálne antikoncepcie a terapie zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka až o 24 %. Pokiaľ žena zvolí hormonálnu terapiu, odporúča sa absolvovanie vyšetrenia každých 6 mesiacov. 

Príjem živín

Výskumy čoraz viac potvrdzujú, že aj správne stravovanie môže slúžiť ako prevencia rakoviny prsníka. Odporúča sa obmedziť alkohol, cigarety, cukor a pšeničnú múku. Medzi látky, ktoré sa považujú za ochranné sú:

  • Karotenoidy – nájdete ich hlavne v ovocí a zelenine
  • Sulforafan – nájdete v kapustovej zelenine
  • Lykopén – nájdete v rajčinách
  • Potraviny bohaté na antioxidanty – horká čokoláda, pekanové orechy, čučoriedky, jahody, červená kapusta atď.

Imunitný systém

Je potrebné dbať na správnu funkciu imunitného systému, lebo v posledných výskumoch bolo dokázané, že aj správna imunitná odpoveď môže zabrániť šíreniu nádorových buniek a ich mutáciám. Preto je potrebné pravidelne dopĺňať vitamíny a minerály, ktoré sú potrebné na správne fungovanie organizmu.

Príznaky rakoviny prsníka 

  • hrčka alebo opuch v hornej časti hrudníka alebo podpazuší
  • viditeľná zmena na pokožke prsníkov – zvrásnenie alebo priehlbinky
  • zmena sfarbenia prsníka
  • vtiahnutá bradavka
  • vyrážky v okolí bradavky
  • výtok z bradavky
  • viditeľná zmena veľkosti alebo tvaru prsníka
  • bolesť v prsníku, ktorá pretrváva dlhší čas

Pokiaľ sa u vás vyskytnú niektoré z týchto príznakov, nemusí to akútne znamenať, že máte rakovinu prsníka. Odporúčame najskôr si dôkladne prehmatať prsia a následne navštíviť svojho lekára. Návšteva gynekologickej ambulancie je odporúčaná na základe rozboru krvi, kde sa určuje hodnota nádorových markerov.

Kde sa vyskytuje hrčka v prsníku?

Podľa doterajších zistení sa hrčka až v 90 % nachádza v mliečnej žľaze, ale môžeme ho tiež lokalizovať v mliekovodoch alebo mliečnych žliazkach. Rozširovanie nádorových buniek smeruje k lymfatickým uzlinám v podpazuší, krku alebo ku kľúčnej kosti.

Pohodlné samovyšetrenie prsníkov v pohodlí domova

Podložka Aware je príjemným pomocníkom pri prevencii proti rakovine prsníka. Slúži na zníženie trenia medzi pokožkou pŕs a prstami s cieľom lepšej detekcie čo i len najmenšej hrčky. Podložka jemne priľne k vašej pokožke a vy môžete pohodlne a jednoducho samovyšetriť vaše prsia. Pred samotným použitím podložky vám odporúčame vykonať kompletné samovyšetrenie rukami a následne s podložkou.

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu