fbpx
0

Blog

RAKOVINA PRSNÍKA: DIAGNOSTIKA A PREVENTÍVNA STAROSTLIVOSŤ ZDRAVÉHO POPRSIA

RAKOVINA PRSNÍKA: DIAGNOSTIKA A PREVENTÍVNA STAROSTLIVOSŤ ZDRAVÉHO POPRSIA

Rakovina prsníka je strašiakom žien v každom veku. O to viac, keď výskumy potvrdzujú výskyt rakoviny prsníka u každej dvadsiatej ženy na Slovensku. Vo svetovom meradle sa jedná o 1 milión žien, ktoré trpia týmto zhubným ochorením. Napriek tomu, že sa príčina vzniku karcinómu prsníka hľadá len veľmi ťažko a zároveň aj boj s jej vyliečením je utrpením nielen fyzickým, ale aj psychickým, prevenciou ochorenia je osveta a maximálna starostlivosť.

V mnohých článkoch a reportážach sa síce dozviete, ako si správne skontrolovať prsníky, nie vždy zachytíte čo i len tú najmenšiu hrčku. Ako je to možné? Je to spôsobené tým, že sa medzi pokožkou a prstami vytvára priestor, v ktorom vzniká trenie, a tým sa znižuje citlivosť a možnosť rozpoznania dôležitých detailov a zmien, ktoré môžu mať za následok prítomnosť ochorenia.

Aké sú príznaky rakoviny prsníka a ako môžete prispieť k prevencii a kvalitnej starostlivosti o zdravé prsia sa dozviete v našom článku.

Príčina vzniku rakoviny prsníka

Presná príčina vzniku rakoviny prsníka je stále pomerne nejasná, pričom sa nemusí jednať iba o jeden faktor, ale aj o kombináciu rôznych faktorov, ako je nesprávna životospráva, práca, stres, málo pohybu, obezita, fajčenie a tiež určité percento dedičnosti.  

Práve pri dedičnosti však mnohokrát dochádza k omylu. Ak sa vo vašej rodine vyskytlo toto onkologické ochorenie, neznamená to, že ho automaticky zdedíte. Pri vzniku karcinómu dochádza k mutácii génov, ktoré sú ovplyvnené prostredím a vaším psychickým stavom. Medzi ďalšie faktory patrí aj hladina estrogénov, ktorá môže byť vychýlená v dôsledku menopauzy (preto sa rakovina prsníkov vyskytuje zväčša u žien vo vekovom rozmedzí 45 – 50 rokov), odďaľovaním materstva alebo užívaním hormonálnej antikoncepcie.

Aké sú príznaky rakoviny prsníka?

  • hrčka, zdurenina alebo opuch v hornej časti hrudníka alebo podpazuší
  • viditeľná zmena na pokožke – zvrásnenie alebo priehlbinky
  • zmena v sfarbení prsníka – červené sfarbenie môže evokovať zápal
  • vtiahnutá bradavka
  • zvrásnenie alebo vyrážky v okolí bradavky
  • výtok z bradavky
  • zmena veľkosti alebo tvaru prsníka
  • bolesť v prsníku, ktorá pretrváva dlhší čas

Dôležitosť samovyšetrenia a odborného vyšetrenia

Pokiaľ sa u vás vyskytnú niektoré zo spomínaných príznakov, nemusí to akútne signalizovať rakovinu prsníka. Odporúčame však vykonať dôkladné samovyšetrenie prsníkov, pričom by ste nemali odkladať návštevu svojho lekára alebo gynekológa pre absolvovanie odborného vyšetrenia.

Samovyšetrenie, ako aj lekárske vyšetrenie prsníkov by malo byť povinnosťou každej ženy. Mladé ženy a ženy vo veku od 20 do 40 rokov by mali absolvovať preventívne sonografické vyšetrenie (USG) aspoň raz za dva roky ako doplnok ku každoročnej preventívnej prehliadke u gynekológa. Hoci môže byť sonografické vyšetrenie pre niektoré ženy mierne nepohodlné, vyšetrenia sa netreba v žiadnom prípade obávať.

Ženy, ktoré sú vo veku od 40 do 69 rokov, by mali lekárske vyšetrenie prsníkov absolvovať taktiež, ideálne u gynekológa. V rámci prevencie však gynekológ odporučí preventívne mamografické vyšetrenie, ktoré sa vykonáva mäkkým röntgenovým žiarením zobrazujúce vnútorné tkanivo a zároveň žľazy prsníkov. Vďaka mamografii je tak možné odhaliť rakovinu prsníka v ranom štádiu aj u starších žien.

Kde sa vyskytuje hrčka v prsníku?

Podľa doterajších zistení sa hrčka až v 90 % nachádza v mliečnej žľaze, ale môžeme ju tiež lokalizovať v mliekovodoch či mliečnych žliazkach. Rozširovanie nádorových buniek smeruje k lymfatickým uzlinám v podpazuší, krku alebo ku kľúčnej kosti.

Čo odporúčame ako prevenciu?

  • pravidelnú kontrolu prsníkov
  • použitie podložky na samovyšetrenie prsníkov Aware™
  • viac pohybu
  • vyhýbať sa produktom, ktoré môžu viesť k poškodeniu buniek (alkohol, cigarety, drogy, cukor vo vysokých dávkach, hormonálna antikoncepcia a pod.)
  • dbať na zdravú životosprávu a podporovať správnu funkciu imunitného systému
Podložka Aware™ na samovyšetrenie prsníkov
Podložka Aware™ na samovyšetrenie prsníkov

Jednoduché a efektívne vyšetrenie prsníkov s podložkou AwareTM

V našej ponuke nájdete pomôcku, vďaka ktorej je samovyšetrenie prsníkov jednoduché, pohodlné, efektívne a spoľahlivé. Podložka AwareTM je dvojvrstvová a veľmi ľahko priľahne k pokožke. Medzi vrstvami sa nachádza tekutina, ktorá znižuje trenie a dáva vám vyššiu šancu rozpoznať aj tú najmenšiu hrčku alebo zdureninu.

Alternatívne produkty na podporu zdravia

Podpora zdravia a imunitného systému alebo dokonca liečba alternatívami v podobe esenciálnych olejov? Ak radi skúšate skôr alternatívne spôsoby, odporúčame produkty spoločnosti doTERRA: Neroli s Pink Pepper, Ddr Prime s Pink Pepper, Copaiba, Frankincense a Rose.

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu