fbpx
0

Blog

Čo sa skrýva v kozmetike a načo si dávať pozor?

Čo sa skrýva v kozmetike a načo si dávať pozor?

Pojem „kozmetika“ pochádza z gréckeho výrazu „kosme'tikos“, podstatného mena na označenie umenia skrášľovania tela. Ľudia už odpradávna hľadali materiály a vyvíjali množstvo produktov, ktoré zvýraznili najmä ženskú krásu. V priebehu storočí sa kozmetika vyvíjala a ovplyvňovala rôznymi etnickými tradíciami, od čias faraónov až po súčasnosť. V posledných rokoch sa množstvo kozmetických výrobkov a produktov osobnej starostlivosti výrazne zvýšilo.

Aj z toho dôvodu by ste si mali dávať pozor na to, čo si dávate na pokožku, pretože pokožka je najväčší orgán ľudského tela a prípravky nanesené na ňu sa absorbujú do organizmu a môžu spôsobiť veľké škody.

Endokrinné disruptory

Mnoho chemikálií, prírodných aj umelých, môže napodobňovať alebo interferovať s telesnými hormónmi, známymi ako endokrinný systém. Tieto chemikálie sú nazývané endokrinné disruptory a sú spájané s vývojovými, reprodukčnými, mozgovými, imunitnými a inými problémami. Môžu napríklad modifikovať cirkulujúce hladiny hormónov pôsobením na ich syntézu, metabolizmus alebo degradáciu. 

Endokrinné disruptory sa nachádzajú v mnohých každodenných produktoch, vrátane niektorých plastových fliaš a nádob, vložiek, tampónov, kovových plechoviek od potravín, čistiacich prostriedkov, v potravinách, hračkách, kozmetike a pesticídoch. V dôsledku vystavenia endokrinným disruptorom u určitého jedinca je možné pozorovať jeho dôsledky v nasledujúcich generáciách v dôsledku, buď genómového zapojenia, alebo epigenetických mechanizmov. 

Niektoré chemikálie narúšajúce endokrinný systém sa v prostredí pomaly rozkladajú. Táto vlastnosť ich robí v priebehu času potenciálne nebezpečnými.

endokrinne disruptory v kozmetike - starostlivost o plet

Aké sú niektoré bežné endokrinné disruptory?

  • Bisfenol A (BPA)– používa sa na výrobu polykarbonátových plastov a epoxidových živíc, ktoré sa nachádzajú v mnohých plastových výrobkoch vrátane nádob na skladovanie potravín
  • Dioxíny– vznikajú ako vedľajší produkt pri výrobe herbicídov a bielení papiera, do životného prostredia sa uvoľňujú aj pri spaľovaní odpadu a lesných požiaroch
  • Chloristan— vedľajší produkt leteckého, zbrojárskeho a farmaceutického priemyslu, ktorý sa nachádza v pitnej vode a ohňostrojoch
  • Perfluóralkylové a polyfluóralkylové látky (PFAS)– široko používané v priemyselných aplikáciách, ako sú hasiace peny a nepriľnavé panvice, papierové a textilné nátery
  • Ftaláty— používajú sa na zvýšenie pružnosti plastov, zmäkčovadlo v kozmetike, nachádzajú sa aj v niektorých obaloch potravín, kozmetike, detských hračkách a zdravotníckych pomôckach. Nachádzajú sa najmä v hygienických vložkách, slipových vložkách, tampónoch a obrúskoch. Okrem toho sa ftaláty nachádzajú aj v baktericídnych krémoch a roztokoch, deodorantoch v spreji, v práškoch, v nezmývateľných produktoch, ako sú pleťové vody, prípravky na starostlivosť o vlasy, parfumy, pleťové vody a krémy.
  • Parabény – používajú sa hlavne kvôli ich antimikrobiálnym vlastnostiam a majú konzervačný účinok pre prípravky. Nachádzajú sa hlavne v prípravkoch na pleť, krémoch na ruky alebo telo, šampónoch, kondicionéroch, sprchových géloch, púdroch, obrúskoch a v prípravkoch dentálnej hygieny.
  • Fytoestrogény– prirodzene sa vyskytujúce látky v rastlinách, ktoré majú aktivitu podobnú hormónom, ako je genisteín a daidzeín, ktoré sú v sójových výrobkoch, ako je tofu alebo sójové mlieko
  • Polychlórované bifenyly (PCB)– používané na výrobu elektrických zariadení, ako sú transformátory, a v hydraulických kvapalinách, teplonosných kvapalinách, mazivách a zmäkčovadlách
  • Triclosan– možno nájsť v niektorých antimikrobiálnych výrobkoch a vo výrobkoch osobnej starostlivosti, ako sú tekuté telové vody

Kontakt s týmito chemikáliami môže vzniknúť prostredníctvom stravy, vzduchu, pokožky, ale aj vody. Dokonca aj nízke dávky chemikálií narúšajúcich endokrinný systém môžu byť nebezpečné. Normálne endokrinné fungovanie tela zahŕňa veľmi malé zmeny v hladinách hormónov, no vieme, že aj tieto malé zmeny môžu spôsobiť významné vývojové a biologické účinky. 

Skúste eliminovať endokrinné disruptory vo svojom životnom štýle

Vyskúšajte preto svoju kozmetiku pretriediť a eliminovať endokrinné disruptory vo svojom životnom štýle. Vaše zdravie sa vám za to odmení. Vhodnou alternatívou sú produkty založené na prírodnej báze. V dnešnej dobe nájdete mnoho produktov, ktoré majú v nápise „bio“ alebo „eko“, ale je dôležité sledovať zloženie produktov a vybrať si tak vhodný produkt pre vás. Aj v našej ponuke nájdete kozmetické prípravky, ktoré neobsahujú endokrinné disruptory.

Kolekcia Veráge pre staršiu pleť

Pokiaľ máte staršiu pleť, môžete vyskúšať kolekciu Veráge od spoločnosti dōTERRA. Táto kozmetika bola ocenená aj renomovanými módnymi časopismi vo svete ako sú Vogue, Marie Clarie a pod. Veráge je exkluzívny systém prírodných produktov starostlivosti o pleť, ktoré vyživujú a hydratujú pokožku a redukujú viditeľné známky starnutia.

kolekcia verage doterra

Pokročilá rastlinná technológia použitá vo Veráge podporuje optimálnu rovnováhu lipidov – rovnakú rovnováhu, aká sa nachádza v zdravej, mladistvo vyzerajúcej pokožke. Každý produkt sa skladá zo skutočných darov Zeme: výživných rastlinných extraktov, čistých a účinných esenciálnych olejov CPTG® a vybraných prírodných ingrediencií.

Pri kožných problémoch siahnite po kréme s probiotickými kultúrami

Ak trpíte rôznymi kožnými ochoreniami môžete vyskúšať hydratačný pleťový krém, ktorý obsahuje aj probiotické kultúry na obnovu biofilmu na pokožke. Biofilm býva často narúšaný nesprávnou kozmetikou, rúškom, respirátorom alebo aj nesprávnou stravou. Tento hydratačný krém pomáha redukovať výskyt nedokonalostí pleti, napomáha obnove kožného biofilmu pre mladistvo vyzerajúcu pleť a jeho bohaté zloženie poskytuje dostatok aktívnej vlhkosti bez zanechania mastných zvyškov.

Rada HD Clear s esenciálnym olejom Tea Tree

Pre mastiacu a aknóznu pleť môžete využiť radu HD Clear, ktorá je obohatená o esenciálny olej z Tea Tree. Tea Tree je účinný v boji proti akné a reguluje tvorbu mazu na pokožke. HD Clear je trojstupňový systém, ktorý funguje synergicky, pričom každý produkt stavia na ďalšom, aby dôkladne vyčistil a prečistil pokožku, kontroloval nadmerne aktívne mazové žľazy a dodal optimálnu hydratáciu pre vyváženú úroveň vlhkosti. Zložky v HD Clear sú odvodené z čistých rastlinných extraktov, sú jemné a upokojujú pokožku, ale sú silne účinné.

Nakoľko je hlavnou vstupnou bránou koža, tak je používanie dobre vybraných prírodných produktov dôležitým faktorom na zníženie používania syntetických chemikálií a navrátenia hormonálnej rovnováhy v organizme.

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu