fbpx
0

Blog

Detoxikácia – zdravý životný stýl

Detoxikácia – zdravý životný stýl

Na začiatku nového roku si mnoho ľudí dáva predsavzatie začať žiť zdravšie, zdetoxikovať organizmus alebo schudnúť. Avšak detoxikácia organizmu je zložitý proces, ktorý častokrát nemusí byť podporovaný drahými doplnkami alebo čajmi. Zvyčajne pod týmto pojmom rozumieme rôzne diéty a očistné kúry. Sú ale skutočne potrebné?

Čo je to detox?

Pod pojmom detox rozumieme odstraňovanie toxínov z organizmu. Naše telo sa vie detoxikovať aj samé, nepotrebuje žiadne detoxikačné kúry, odhlieňovanie čreva, klystíry, džúsový detox atď. V ľudskom tele detoxikácia prebieha každý deň, nepretržite.

Do detoxikácie sú zapojené rôzne orgány, ktoré spolupracujú:

  • Pečeň
  • Obličky
  • Hrubé črevo
  • Pľúca
  • Pokožka

Keď sú tieto orgány zdravé, dokážu účinne eliminovať toxické látky. Detoxikačné diéty nerobia vo vašom organizme nič, čo by orgány nezvládli samé. Tým že, pečeň je dôležitá aj v metabolizme organizmu, tak je dôležité ju nepreťažovať prostredníctvom rôznych detoxikačných kúr.

Práve detoxikačné kúry nám môžu rozhodiť metabolizmus, priviesť organizmus k deficitu potrebných stavebných látok, prejavia sa silné bolesti hlavy, výkyvy nálad a naruší sa rovnováha mikrobiómu. Z toho vyplýva, že je dôležité podporiť (optimalizovať) vlastný detoxikačný systém, aby boli orgány zdravé a správne fungovali.

Detox a zdravý životný štýl

Ako podporiť správne detoxikovanie organizmu?

Ak by sme sa o svoje telo starali a pravidelne ho zásobovali živinami a vyhýbali sa toxickým látkam ako je alkohol a vysoko spracované potraviny, tak by sme nemuseli podstupovať rôzne detoxikačné kúry.

  1. Strava bohatá na zeleninu a ovocie
    Zaraďte ku svojmu každému jedlu určitú porciu ovocia alebo zeleniny.
  2. Dostatočná hydratácia
    Pitný režim je veľmi dôležitou súčasťou pri detoxikácii organizmu. Bez dostatku vody organizmus nie je schopný správne odstraňovať odpad z organizmu. Do pitného režimu patrí: voda, kokosová voda, brezová voda, Kaqun voda a bylinkové čaje (žihľavový, rooibos, zelený čaj a i.).
  3. Doprajte si kvalitný spánok na pohodlnom matraci
    Pri nedostatku a zlej kvalite spánku sa znižuje regeneračná a detoxikačná schopnosť mozgu vylučovať beta-amyloid, ktorý prispieva k rozvoju Alzheimerovej choroby.
  4. Vyhýbajte sa alkoholu
    Príliš časté pitie veľkého množstva alkoholu znižuje detoxikačnú činnosť pečene.
  5. Znížte príjem rafinovaného cukru a spracovaných potravín
    Konzumácia takýchto potravín vedie k oslabeniu obličiek a pečene. K oslabeniu obličiek a pečene vedú aj rôzne umelé sladidlá ako je sukralóza, agávový sirup, sorbitol, acemsulfám draselný, sacharín a pod. Skúste ich nahradiť napr. čakankovým sirupom, medom (v správnej miere), kokosovým cukrom. Na lepšie pochopenie ako fungujú umelé sladidlá v našom organizme si môžete pozrieť aj toto video.
  6. Antioxidanty
    Sú to látky, ktoré podporujú správnu detoxikáciu na bunkovej úrovni – odstraňovanie voľných radikálov. Na podporu správneho fungovania organizmu sú dôležité antioxidanty ako sú glutatión, kvercetín, koenzým Q10, vitamín C a vitamín D.
  7. Zahrňte do stravy probiotiká a prebiotiká
    Probiotické kmene, ktoré osídľujú náš mikrobióm vplývajú na detoxikáciu organizmu, no častokrát ich práve prostredníctvom rôznych drastických detoxikačných kúr ničíme a poškodzujeme si črevnú mikroflóru. Takéto poškodenie bez opätovnej obnovy môže viesť k tráviacim problémom ako sú: hnačka, nadúvanie, syndróm deravého čreva alebo SIBO.
    Medzi prebiotiká patrí aj vláknina, ktorá je dôležitým zdrojom potraviny pre mikroflóru v hrubom čreve, ktoré je zapojené do detoxikačného procesu v našom organizme.

Tipy pre zdravý životný štýl

Medzi ďalšie užitočné tipy môžeme zaradiť:

  • Pohybovú aktivitu
  • Manuálnu lymfodrenáž
  • Chlorellu – pomáha zlepšovať elimináciu toxínov
  • Prejdite na non–toxic čistiace prostriedky – mnoho bežných čistiacich prostriedkov obsahuje endokrinné disruptory, ktoré tiež bránia v správnom detoxikačnom procese.
  • Zvoľte aj kozmetické prípravky na prírodnej báze

Detox - Zendocrine kapsule

Prípravky pre podporu detoxikácie organizmu

Okrem úpravy životného štýlu, môžete do svojej rutiny zaradiť aj prípravky, ktoré sú navrhnuté na podporu detoxikačných orgánov. Medzi takéto prípravky patrí aj zmes esenciálnych olejov Zendocrine v kapsuliach. Vďaka svojmu zloženiu (Cilantro, Rozmarín, Borievka, Tangerinka a Geránium) účinne pomáha naštartovať detoxikáciu organizmu a eliminovať vplyv toxínov na bunky. Odporúča sa brať 2 kapsuly denne spolu s jedlom. 

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu