fbpx
0

Blog

Návrat do školy: Deti a mikrobióm

Návrat do školy: Deti a mikrobióm

So začiatkom septembra sa nám neodmysliteľne spája začiatok školského roka- nové školské tašky, vôňa školských kníh či návrat do kolektívu detí. Práve ten nejednej mamičke robí vrásky na čele, pretože škola sa im väčšinou spája s nekončiacim kolobehom soplíkov, prechladnutí a podobne. Vedeli ste však, že existujú rôzne spôsoby ako posilniť imunitu detí, a tým tomu predísť?

Imunitný systém

Imunitný systém chráni ľudský organizmus pred rozličnými vonkajšími škodlivými vplyvmi. Vytvára rozsiahlu sieť zahŕňajúca bunky, tkanivá, orgány, ako aj mikrobióm, ktoré dokážu spolu komunikovať, aby nás chránili. Biele krvinky alebo leukocyty sú súčasťou imunitného systému a existujú 2 základné typy týchto buniek:

  • Fagocyty – pojedajú napádajúce mikróby
  • Lymfocyty – umožňujú telu pamätať si a rozpoznať predchádzajúcich útočníkov

Leukocyty sa nachádzajú na mnohých miestach, vrátane sleziny, kostnej drene a týmusu. Deti sa ochoreniam môžu vyhnúť aj tým, že jedia výživné jedlá, veľa cvičia a majú dostatok spánku.

Deti a mikrobióm

70 % imunitného systému sa tvorí v črevnom mikrobióme. Práve priateľské baktérie žijúce prirodzene v črevách dieťaťa môžu ovplyvniť rôzne aspekty ich zdravia, vrátane trávenia, imunity, zdravia pokožky, mozgu, srdca, pľúc a duševnej pohody. Črevný mikrobióm sa tvorí počas prvých niekoľkých rokov života dieťaťa, ale stále sa mení a prispôsobuje sa jeho strave, životnému štýlu a prostrediu.

Výživa ako podpora rozmanitosti mikrobiómu

U detí rozmanitosť ich mikrobiómu podporuje hlavne výživa, prostredníctvom ktorej tiež získavajú všetky potrebné mikroživiny (vitamíny a minerály). Zdravie mikrobiómu u detí sa dá podporiť prostredníctvom probiotík a vlákniny.

Pri voľbe probiotík je potrebné siahnuť po probiotikách určených práve pre deti, ako sú napr. Pb Assist jr. od spoločnosti doTERRA. Pb Assist jr sú práškové probiotiká, ktoré zahŕňajú probiotické kmene špecifické pre deti, ich ďalšou výhodou je jemná melónovo jahodová príchuť.

deti a mikrobióm - výživa

Vitamíny a minerály pre správne fungovanie imunitného systému

Práve vitamíny a minerály sú neoddeliteľnou súčasťou podpory imunitného systému a chránia deti pred rôznymi choroboplodnými zárodkami, s ktorými sa stretnú v škole alebo doma. Pokiaľ má dieťa nedostatok mikroživín, môže sa zvýšiť citlivosť dieťaťa na rôzne infekčné ochorenia. Dostatočné množstvo mikroživín je nevyhnutné na zabezpečenie účinnej funkcie každej zložky imunitného systému.

Dôležitým stavebným pilierom pre dostatok vitamínov a minerálov je práve ovocie a zelenina, ktoré poskytujú rôzne antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a iným poškodzovaním. Tieto potraviny sú tiež plné rôznych vitamínov ako sú: vitamín A, C, E, B2, B6, K a tiež minerály: draslík, horčík a zinok.

Základné vitamíny a minerály potrebné pre deti

Vitamín A 

Vitamín A patrí do skupiny základných vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, v strave sa vyskytuje v dvoch formách: vitamín A (retinoid) a provitamín A (karotenoid). Obe tieto formy vykonávajú dôležitú funkciu pre náš organizmus: podporujú normálny rast a vývin dieťaťa, pomáhajú udržiavať zdravé zuby, kosti a mäkké tkanivá. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sa podieľa na správnom fungovaní imunitného systému. Nájdeme ho najmä v žltej a oranžovej zelenine.

Komplex vitamínov B 

Tento komplex pozostáva z 8 rôznych vitamínov skupiny B:

  • vitamín B1 (tiamín)
  • vitamín B2 (riboflavín)
  • vitamín B3 (niacín)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová)
  • vitamín B6 (pyridoxín)
  • vitamín B7 (biotín)
  • vitamín B9 (kyselina listová)
  • vitamín B12 (kobalamín).

Tieto vitamíny sú zásadné pre deti v ich rastúcom období, pretože ovplyvňujú ich fyzický a duševný vývoj a podieľajú sa na správnom fungovaní imunitného systému.

Vitamín C

Najčastejšie používaný „nástroj“ na liečenie a boj proti infekciám. Posilňuje tkanivá, svaly a pokožku. Vitamín C je vo vode rozpustná živina, čo znamená, že jeho nadbytočné množstvo nezostáva v tele, ale vylučuje sa prostredníctvom moču. Slúži ako rozpustný antioxidant, čiže bráni infekciám a podporuje správne fungovanie bunky.

Nájdeme ho v kiwi, jahodách, černiciach, kapuste, špenáte a pod..

deti a mikrobióm - vitamíny a minerály

Vitamín D 

Potreba vitamínu D začína vo fáze plodu a pokračuje celý život. Pomáha telu formovať a udržiavať silné zuby a kosti, pomáha pri vstrebávaní minerálov (napr. vápnik). Slnečné svetlo stimuluje vitamín D, ktorý sa prirodzene vyskytuje v pokožke a premieňa ho na aktívnu formu. Pôsobí ako hormón a pomáha regulovať imunitný systém a rast buniek.

Čo sa týka potravín, nájdeme ho v potravinách, ktoré sú oň obohatené, ale tiež sa prirodzene vyskytuje v rybách a vaječnom žĺtku.

Zinok

Základný prvok imunity, je to jeden z najdôležitejších minerálov, ktoré môžu pomôcť imunitnému systému. Najlepším zdrojom je hydina, fazuľa a orechy.

Železo

Železo je stopový prvok, ktorý je dôležitý najmä v období rastu. Je potrebný k tvorbe krvi a budovaniu svalov. Zároveň je zásadný pre správne fungovanie imunitného systému a celkový kognitívny vývoj u detí.

Všetky tieto potrebné vitamíny, minerály a ešte viac môžete nájsť aj v multivitamínovom komplexe A2Z, ktorý je určený práve pre deti, ale aj okrem spomínaných mikroživín obsahuje aj množstvo extraktov zo zeleniny a ovocia, ktoré podporujú lepšie vstrebávanie a fungovanie organizmu. A2Z má príjemnú melónovú príchuť, ktorú deti obľubujú.

Dezinfekčné prípravky a netoxické alternatívy

Na ochranu pred patogénmi (škodlivé vírusy, baktérie, plesne atď.) môžete využiť mnohé produkty dostupné aj na našom e-shope.

Najčastejšie využívaným prípravkom v dnešnej dobe sú dezinfekčné však najmä mydlá a gély, preto skúste ten svoj vymeniť za netoxickú alternatívu v podobe OnGuard dezinfekčnej hmly. Táto hmla/sprej obsahuje kombináciu esenciálnych olejov (Wild Orange, Clove, Cinnamon, Eucalyptus, Rosemary), jablkového extraktu a etylalkoholu. Tým, že pokožku nevysušuje a pôsobí hydratačne, je vhodný aj pre deti do školy či na výlet. Okrem dezinfekcie rúk ho môžete využiť aj na dezinfekciu povrchov ako sú kľučky, lavica a pod.

deti a mirkobióm - doterra onguard dezifekčný sprej

Vhodným doplnkom na podporu imunitného systému, ale aj pri začínajúcom škriabaní hrdla sú prírodné OnGuard ochranné cukríky. Tieto cukríky obsahujú zmes OnGuard (Wild Orange, Clove, Cinnamon, Eucalyptus a Rosemary), Myrrh, trstinový cukor a sirup z ekologickej hnedej ryže. Sú vhodné na cestovanie, do školy, proste kamkoľvek idete. Okrem bolesti a škriabania v hrdle, OnGuard podporuje celý organizmus v boji pred škodlivými baktériami a vírusmi.

Správne fungovanie detského imunitného systému sa dá ovplyvniť aj prostredníctvom esenciálnych olejov. Môžete zvoliť napríklad aj zmes Stronger, ktorá je vyvinutá práve pre deti. Zmes Stronger obsahuje silné imunostimulačné oleje: Litsea, Frankincense, Rose a Cedarwood, ktoré sú skombinované s frakcionovaným kokosovým olejom a je určená na priamu aplikáciu.

5 spôsobov ako posilniť imunitný systém

Na záver si môžeme pripomenúť 5 spôsobov ako posilniť imunitný systém:

  1. Obohatiť stravu o dostatok ovocia a zeleniny
  2. Podporiť zdravý plnohodnotný spánok
  3. Kojenie bábätka
  4. Pohyb, cvičenie, najlepšie spolu ako rodina
  5. Chrániť pred patogénmi

Nezabúdajte teda dbať o zdravie svojich detí aj práve pomocou prírodných prostriedkov a doplnkov.

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadne produktov alebo odborných rád nás neváhajte kontaktovať telefonicky alebo e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. S radosťou vám pomôžeme!


Zdroje:

  • Diab L, Krebs NF. Vitamin Excess and Deficiency. Pediatr Rev. 2018 Apr;39(4):161-179. doi: 10.1542/pir.2016-0068. PMID: 29610425.
  • Gerasimidis K, Bronsky J, Catchpole A, Embleton N, Fewtrell M, Hojsak I, Indrio F, Hulst J, Köglmeier J, de Koning B, Lapillonne A, Molgaard C, Moltu SJ, Norsa L, Verduci E, Domellöf M; ESPGHAN Committee on Nutrition. Assessment and Interpretation of Vitamin and Trace Element Status in Sick Children: A Position Paper From the European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology, and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2020 Jun;70(6):873-881. doi: 10.1097/MPG.0000000000002688. PMID: 32443051.
  • Ygberg S, Nilsson A. The developing immune system - from foetus to toddler. Acta Paediatr. 2012 Feb;101(2):120-7. doi: 10.1111/j.1651-2227.2011.02494.x. Epub 2011 Nov 10. PMID: 22003882.
  • Lizzie Streit, MS, RDN, LD and Rachael Link, MS, RD. 9 Best Vitamins for Kids: Do They Need Them (and Which Ones)?. July 14, 2021. https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-kids

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu