fbpx
0

Blog

Potravinové intolerancie a kožné ochorenia

Potravinové intolerancie a kožné ochorenia

Problém s potravinovými intoleranciami neovplyvňuje len tráviaci trakt, ale aj organizmus ako celok. Najväčší vplyv majú hlavne na pokožku, ktorá je úzko spätá práve s tráviacou sústavou a vďaka rôznym kožným problémom a ekzémom prichádzame aj k jadru - k príčine, ktorá sa často ukrýva v potravinových intoleranciách a alergiách.

Potravinové intolerancie

Pod týmto pojmom sa skrývajú problémy tráviaceho systému, ktoré zahŕňajú väčšinou enzymatickú neschopnosť rozkladať prijímané potraviny. Radí sa tiež medzi ne aj potravinová senzitivita, kedy cez mikrotrhliny v tenkom čreve prenikajú útržky potravy do obehu a imunitný systém proti nim začne produkovať protilátky – imunoglobulín IgG.

Je pravdepodobné, že po jedle ľudia najčastejšie následne pociťujú nepríjemné príznaky, ako napríklad:

  • bolesti kĺbov alebo hlavy (častý IgG prejav)
  • vyrážky a svrbenie
  • mozgová hmla
  • nevoľnosť
  • nadúvanie
  • hnačky

Práve tieto príznaky vedú k tomu, že si myslíme, že sa niečo v tráviacom trakte deje. Pátranie po vzniku problému nás často zavedie k potravinovým alergiám alebo intoleranciám.

Najbežnejšia intolerancia? Laktózová intolerancia

Najbežnejšou potravinovou intoleranciou, akú poznáme je laktózová intolerancia. Tá je však úplne v poriadku a v symbióze s naším organizmom, pretože vekom sa nám prirodzene znižuje tvorba enzýmu laktázy, ktorý má za úlohu štiepenie mliečneho cukru. Pokiaľ správne nefunguje, v tráviacom systéme máme viac laktózy, a to vedie k nadúvaniu, hnačkám a zápalovým procesom, ktoré je možné pozorovať na pokožke, pričom pri nesprávne nastavenej liečbe dokáže ovplyvniť aj ďalšie orgány. Primeranou liečbou je vyhýbanie sa mliečnym produktom.

Imunitná reakcia organizmu

Medzi potravinovú intoleranciu sa radí aj imunitná reakcia organizmu po vystavení sa konkrétnej potravine. Táto imunitná reakcia vyvoláva množstvo príznakov, ktoré ale nie sú život ohrozujúce. Zapájajú sa do nej imunoglobulíny G (IgG), ktoré bojujú s danými potravinovými látkami.

Na jej efektívnu a rýchlu diagnostiku môžete použiť aj testy z rady Food Detective. Po vyhodnotení je dôležité dodržiavať tzv. „eliminačnú diétu“, kedy sa v priebehu určitého obdobia vyhýbate potravinám, ktoré vám škodia.

Reakcia organizmu na potraviny, ktoré vám škodia môže časom ustúpiť a následne sa potraviny, ktoré robili problémy, môžu javiť ako neškodné. Je to ovplyvnené tým, že organizmus, črevá aj mikrobióm sa neustále menia, čo má vplyv aj na vývin a priebeh mnohých ochorení. Medzi také ochorenia patrí najmä atopický ekzém, ktorý sa zhoršuje po konzumácii škodlivých potravín a v dôsledku stresu. Ďalšie poruchy, ktoré vznikajú v dôsledku potravinových intolerancií a alergií sa týkajú okrem kožného systému, aj gastrointestinálneho a dýchacieho traktu.

Ekzém

Ekzém je zápalové ochorenie kože, ktoré spôsobuje svrbenie a vyrážky. Najbežnejším typom je atopický ekzém alebo atopická dermatitída. Tento typ sa čoraz viac vyskytuje a postihuje nielen deti, ale aj dospelých. Dlhodobo môže ovplyvňovať kvalitu života, najmä kvôli jeho častému výskytu a dlhému priebehu.

Pojem „atopia“ označuje dedičnú tendenciu k ekzémom, astme a sennej nádche. Všetky medicíny sa zhodujú na tom, že pokiaľ v organizme nie je niečo v poriadku, prostredníctvom pokožky následne vydáva signál, aby sme problém začali riešiť.

Atopický ekzém a akné v súvislosti s potravinovou intoleranciou

Atopický ekzém, ako aj akné väčšinou signalizujú problém práve v tráviacom trakte, kde môže vznikať v dôsledku potravinovej intolerancie, zápalu tenkého čreva a nerovnováhy v črevnej mikrobiote. Často je sprevádzaný abnormalitami v imunitnom systéme, dochádza k výraznému zvýšeniu produkcie imunoglobulínov E, no abnormality sa vyskytujú tiež pri imunoglobulíne G.

Zatiaľ čo tvorba IgG protilátok na potraviny je normálnym fyziologickým javom, je potrebné mať na pamäti, že prítomnosť týchto protilátok v krvnom sére znamená obrannú reakciu imunitného systému na potraviny. Určitá forma tolerancie je normálny stav, avšak tvorba veľkého množstva protilátok na všetky potraviny, ktoré sú konzumované pravidelne, normálna reakcia nie je. Z toho celého vyplýva, že práve strava je dôležitým faktorom pri boji a vzniku kožných ochorení.

Posledné štúdie ukazujú súvislosť medzi ekzémom a zdravým kožným mikrobiómom. Existujú dôkazy, že zdravie čriev je hlavným faktorom pri vzniku a liečbe ekzémov. Výskum tiež ukázal, že zdravie čriev úzko súvisí s výskytom ekzémov v detstve. To znamená, že to, čo sme jedli ako deti môže ovplyvniť náš mikrobióm, a tým aj vznik ekzému a iných kožných ochorení. Preto treba dbať na to, čo konzumujeme a majme na mysli, že naše bunky si všetko pamätajú. Zároveň, pokiaľ je náš kožný mikrobióm v poriadku a nie je poškodený alebo v nerovnováhe, potravinová intolerancia sa nemusí prejaviť na pokožke, ale v miestach, kde je oslabený.

Imunitná reakcia sprevádzaná atopickým ekzémom

Vyvolaná imunitná reakcia na prítomnosť potraviny, ktorá je škodlivá býva často sprevádzaná práve atopickým ekzémom. Na základe štúdií sa zistilo, že mlieko a vajcia spôsobujú u detí tento typ ekzému.

Prvým krokom k zvládnutiu kožných problémov je eliminácia škodlivých potravín. Rovnako ako v črevách, tak aj na pokožke sa nachádza špecifický mikrobióm, ktorý je potrebné udržať v norme s cieľom zabrániť prerastaniu patogénnych baktérií. To docielime tým, že obmedzíme príjem cukru v potrave, čím zabránime premnoženiu baktérii z radu Candida

Vplyv konzumácie cukru a alkoholu na stav ekzému

Znížený príjem cukru a obmedzenie konzumácie alkoholu majú preukázateľne lepší vplyv na stav ekzému. Do stravy by sa mala vo veľkom množstve zaradiť zelenina, ovocie a fermentové potraviny (kvasená kapusta, kimči, kefír a pod.).

V stravovaní treba počúvať organizmus, čo skutočne chce a hlavne potrebuje. Tieto zmeny majú veľký vplyv nielen na ekzém či kožné ochorenia, ale aj na celkové zdravie, vrátane zvládania potravinových intolerancií.

 ekzémy a cukor

Zmeny v strave s cieľom zlepšenia kožných problémov

Bohužiaľ, neexistuje žiaden univerzálny trik alebo vzorec na zvládnutie ekzémov. Všetko sú to iba rady a pomôcky, ako nájsť to pravé pre vás. Dôležité je tiež dávať pozor na extrémne a nárazové stravovacie zmeny, pretože to dostáva organizmus zbytočne do stresu a vedie k zhoršeniu.

Stravu je vhodné upravovať postupne. Aké zmeny v strave zvoliť, aby sme kožné problémy značne zlepšili alebo eliminovali?

  • Vyradiť rafinovaný cukor
  • Zredukovať príjem jednoduchých sacharidov
  • Obmedziť konzumáciu alkoholu
  • Zvýšiť rozmanitosť a množstvo zeleniny v každom jedle
  • Zaradiť viac celozrnných výrobkov (ovos, hnedá ryža a celozrnné cestoviny)
  • Zvýšiť príjem protizápalových korenín (kurkuma, škorica, zázvor)
  • Zaradiť viac fermentovaných potravín

Podpora liečby ekzému prírodnou cestou

Okrem správnej stravy môžeme liečbu ekzému tiež podporiť prostredníctvom vitamínov, minerálov či iných výživových doplnkov. Hlavnou nápomocnou zložkou sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalový účinok a konzumujeme ich prostredníctvom rýb.

Kvercetín je silným antioxidantom, ktorý je účinný v boji proti ekzémom. Radí sa medzi flavonoidy a označuje sa aj ako prírodné antihistaminikum, t.j. znižuje zápal a hladinu histamínu v organizme.

Veľmi dôležitou zložkou sú tiež probiotiká, ktoré sa snažia napraviť rovnováhu v mikrobiote, odporúčajú sa Laktobacily a Bifidobaktérie. Práve tieto kmene podporujú tvorbu správnych mikroorganizmov a podporujú tvorbu antimikrobiálnych faktorov.

Z minerálov a vitamínov sú veľmi dôležité zinok a vitamín D.

Zinok má pozoruhodné účinky na vlasy, kožu a nechty, no okrem toho podporuje aj správnu výživu kostí. Tento minerál sa prirodzene vyskytuje v našom organizme a jeho nedostatok vplýva na stav pokožky a tvorbu biofilmu na jej povrchu. Odporúča sa užívať ľudom so zápalovými ochoreniami čriev, kože a celiatikom, a to v dôsledku toho, že ich strava je vo veľkej miere ochudobnená o tento prvok. Zinok pomáha zlepšiť imunitný systém a rýchlejšie hojiť vonkajšie poranenia.

Meď je taktiež účinným antioxidantom, ktorý podporuje tvorbu kolagénu v koži, a tým regeneruje bunky a zlepšuje celistvosť.

Vitamín D je polohormón, ktorý sa aktivuje v pokožke prostredníctvom UV žiarenia zo slnka.  Je dôležitý pre metabolizmus iných látok, hlavne minerálov - vápnika a fosforu. Vďaka tomu pomáha pri lepšom vstrebávaní vápnika a udržiava tak potrebnú hustotu kostí. Zároveň pomáha aj pri regenerácii kožných buniek.

Medzi ďalšie vitamíny, ktoré sú pri liečbe ekzému potrebné patria vitamín B7 (biotín), vitamín B10 (PABA), vitamín B3 (niacín amid)vitamín B2 (riboflavín), pri ktorých existuje množstvo štúdií, ktoré preukazujú priaznivý vplyv vitamínov zo skupiny B na ekzém.

Vitamín E je tiež veľmi účinným antioxidantom, ktorý chráni membránové tuky pred peroxidáciou (poškodenie oxidačným stresom) a znižuje zápalové reakcie v pokožke, ktoré sú súčasťou ekzémov.

Esenciálne oleje v boji proti ekzémom

Podporou v boji proti ekzémom nám môžu byť nápomocné aj esenciálne oleje, ktoré nám vedia pomôcť eliminovať jednotlivé prejavy na koži. Esenciálne oleje sú vysoko koncentrované extrakty destilované z rastlín. Pri lokálnej aplikácii je veľmi dôležité vždy dostatočne zriediť esenciálny olej s nosným olejom (mandľový, kokosový).

esenciálne oleje a liečba ekzémov

  • Tea Tree (Čajovník) – pochádza z listov čajovníka. Často sa využíva pri rôznych kožných problémoch a pomáha pri nedokonalostiach pokožky.
  • Lavender (Levanduľa) – pochádza z kvetov levandule. Vďaka svojej príjemnej aróme a jednotlivým zložkám dokáže upokojiť podráždenú pokožku.
  • Peppermint (Mäta prieporná) – má chladivé účinky, ktoré môžu byť užitočné pri ekzémovej pokožke.
  • Clary Sage (Šalvia) – pomáha upokojovať a priaznivo pôsobí na regeneráciu.
  • Copaiba – Zjemňuje nedokonalosti pokožky a uvoľňuje napätie a stres.
  • Eucalyptus – pomáha upokojovať pokožku a zjemňuje podráždenie.
  • Geranium – má harmonizačné účinky, ktoré vplývajú na celý organizmus.
  • Helichrysum – redukuje nedokonalosti pokožky tým, že pomáha redukovať začervenanie a potláča svrbenie.

Ako riešite problémy s ekzémami vy? Máte overené tipy, ako najlepšie zvládnuť problematickú pleť, akné či atopický ekzém? Neváhajte sa podeliť s nami!

Ak máte otázky alebo potrebujete poradiť ohľadom testov na potravinovú intoleranciu, kontaktujte nás telefonicky alebo e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

 

PRIHLÁSTE SA TERAZ NA ODBER NEWSLETTERA

Ešte nemáte účet ? Zaregistrujte sa !

Prihlásenie do Vášho účtu